Ik ben inmiddels bijna 5 jaar onderneemster. Midden in de crisis besloot ik mijn vaste baan met leaseauto en dikke bonussen op te zeggen voor een freelanceklus van 3 maanden.

Toen ik mijn moeder belde om advies te vragen verklaarde zij me voor gek. “Je hebt een vast dienstverband (betekent niets meer tegenwoordig), je bent goed in wat je doet (ja, maar ik word er niet blij van) en het is maar een opdracht van 3 maanden (ja maar ik ga mijzelf onmisbaar maken)’”. Ik deed het toch. En het is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Natuurlijk is het bij tijd en wijlen heel erg spannend en mis je af en toe de zekerheid wel. Maar de voordelen van iets doen voor jezelf waar jij blij van wordt, wegen niet op tegen de voordelen van het op safe spelen.

if_you_are_waiting_for_a_sign_this_is_it

Twijfel jij of je voor jezelf moet beginnen? Ik geef je vandaag drie tips die je helpen met de keuze maken!

Visualiseer een gesprek met je 80-jarige ik!
Niet om heel zweverig te beginnen maar probeer eens te bedenken hoe het zou voelen als je later groot bent (lees; 80 jaar) en terugkijkt naar de keuze die je nu probeert te maken. Ga je spijt hebben als je het niet doet? Of denk je spijt te gaan hebben als je het wel doet? Ik vind niets zo erg als spijt hebben van iets wat ik niet heb gedaan, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Droom je al jaren van je eigen lunchroom/webshop/hairsalon? Probeer dan eens te voelen hoe je je later gaat voelen als je dit nooit hebt geprobeerd, word je er onrustig van? En doe dat nog eens maar voel dan eens hoe het voelt als je het wél hebt geprobeerd. Je merkt snel genoeg wat goed voelt!

Sta op de rand van het zwembad en denk goed na over hoe jij blijft drijven!
Betekent starten met je eigen zaak dat je direct je vaste baan moet opzeggen? Of kan je het misschien ernaast opstarten zodat je nog iets van vastigheid hebt? Je hoeft natuurlijk niet zoals ik direct in het diepe te springen. Rustig de temperatuur van het water testen met zwembandjes aan, daar is niets mis mee! Maak een realistisch plan waarin je berekent hoeveel uur per week je kan besteden aan je eigen zaak. Misschien zijn er mogelijkheden om minder uren te gaan werken of heb je nog ouderschapsverlof dat je niet hebt opgenomen. Wees creatief en durf te vragen! Nee heb je, ja kan je krijgen!

Bedenk je wat je verliest als je het probeert!
Heel simpel, wat is het ergste dat kan gebeuren? Je hebt je vaste baan opgezegd. Is het een once in a lifetime-baan waar je nooit meer terug kan komen? Of staat het bedrijf er goed tegenover om je dit te laten proberen met een sabbatical? En als dat niet het geval is, hoe sta je in de markt? Als je eigen droom toch niet blijkt te werken, kom je dan nog ergens aan de bak (tuurlijk!) of ben je aangewezen op de bijstand? Maak een realistische inschatting hoe je worstcase scenario eruit ziet. Ik heb me altijd voorgehouden dat als mijn bedrijf niet zou lukken, ik desnoods worsten zou gaan verkopen bij de Hema. Niet dat het mijn droombaan is natuurlijk (hoewel het me een heerlijke ongecompliceerde baan lijkt) maar het zou de rekeningen betalen. Wat ik er mee bedoel, werken kan je altijd!

Eind vorig jaar volgde ik de Masterclass Ondernemen van Annic van Wonderen (founder van Ilovefashionnews.nl & Annicvw.com) in Amsterdam. Veel van wat die dag behandeld werd, was wel al bekend maar ik kreeg er echt enorm goede tips hoe ik mijn bedrijven naar een hoger plan kon tillen. Ik hoorde daar dat ze in December een Masterclass B(v)loggen zou verzorgen en besloot direct dat ik daar bij wilde zijn. Ik vertelde Rachelle van De Zeeuwze over de Masterclass en zij ging met me mee. Het werd een enorm inspirerende dag die ons nieuwe energie en inspiratie gegeven heeft om onze blogs op korte termijn nóg meer op de kaart te kunnen zetten. Precies wat ik nodig had! Wat ik namelijk het liefste zou doen, is namelijk elke dag op Loverdose bloggen & vloggen. Mijn droom is wel om hier in de toekomst van te kunnen leven.

fullsizerender-10

Tijdens de laatste Masterclass kregen we de bestseller van Annic ‘Masterclass Ondernemen’ cadeau. Dit geweldige boek is een musthave voor iedereen die erover denkt om te gaan ondernemen maar ook zeker voor bestaande ( en nieuwe) ondernemers! Ik geef vandaag op Loverdose.nl een exemplaar van dit geweldige boek weg!

fullsizerender-9

Hoe word jij de winnaar van dit inspirerende boek?
Like onze Facebookpagina en de post waar dit artikel in staat en laat in een reactie weten waarom jij dit boek goed kan gebruiken! Meedoen kan tot woensdag 18 januari. De gelukkige winnaar/winnares zal op donderdag 19 januari op de website van Loverdose bekend worden gemaakt!

Liefs Mandy