Als zelfs de Harper’s Bazaar al schrijft dat Zeeland het nieuwe Ibiza is, dan weet je het zeker, de rest van de wereld heeft eindelijk door hoe mooi onze provincie is!

Als rasecht Zeeuws meisje ben ik enorm trots op de goede publiciteit die onze provincie tegenwoordig krijgt (we vergeten even de oudjaarsavondperikelen) en de leuke mensen zoals ZeeuwZe en Little Spoon die ervoor zorgen dat Zeeland steeds meer op de kaart wordt gezet. Ik kan natuurlijk niet achterblijven en deel vandaag op Modern Day Muse de 5 redenen waarom je deze zomer de Zeeuwse kust moet opzoeken!

1: Let the sun shine! 
Een dooddoener maar we hebben de meeste zonuren van Nederland. De zon schijnt dus bijna altijd en als hij niet schijnt dan zorgt de zeewind er wel voor dat de wolken snel voorbij drijven! Kortom, voor dat gezonde kleurtje (wel smeren he!) vlij je dus neer op een handdoekje of gezellig terrasje aan de Zeeuwse kust!


2 Hip in de Randstad is anders dan hip in Zeeland.
Oké, we lopen wellicht wat achter (de hipsters worden nu pas écht in het Zeeuwse gespot) maar dat is stiekem wel heel erg lekker. Stap je hier een strandtent op dan kan je gewoon gaan zitten zonder dat je uitgebreid gecheckt wordt of je wel aan de zien-en-gezien-worden eisen voldoet. Het interesseert mensen hier geen snars of je de nieuwste Gucci loafers aan je voeten hebt of rond flaneert met een schreeuwend dure Celiné trio-bag (hoewel hij prachtig is). Hier zie je nog de old skool surfkokertjes met muntjes erin, lopen we gewoon op slippers en drinken we naast de hippe Dark ’n Stormy gewoon nog het liefste een Corona en een Ice Tea Green met verse munt. De gemiddelde nuchtere Zeeuw zweert nog steeds bij ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ en dat zorgt voor een relaxte sfeer.

3 So fresh and so clean clean!
Al jaren domineren de Zeeuwse stranden de top 10 van de ‘Schoonste stranden verkiezing’. En het grootste voordeel, hoe druk het ook is, hutje-mutje liggen is er bijna niet bij. Geen roodverbrande, behaarde zweterige rug die gniffelend met een besmuikt lachje half op je handdoek komt liggen. Ik ben persoonlijk nogal van niemand (ongevraagd) in mijn personal space en zeker als ik in een bikini-tje op het strand lig. Op de Zeeuwse stranden is genoeg ruimte voor iedereen. Tip, wordt het op het strand iets frisser? Zoek dan een lekker plekje uit de wind in de duinen, erg romantisch!

4 Op elke straathoek eet je de lekkerste vondsten uit de zee.
Dezelfde ochtend nog gevangen en ’s avonds op een sfeervol terras op jouw bord. Ook de prijzen zijn op z’n Zeeuws, een beetje ‘zuunig’ dus je betaalt niet zo maar te veel. Er zijn ook genoeg leuke foodevenementen die genoeg te bieden hebben maar nog steeds gezellig kleinschalig aanvoelen. Zo organiseert De Zeeuwze een geweldig evenement voor mensen die gek zijn op seafood, lees er hier meer over! En zijn de Culikaravaan (Middelburg) en Cuisine Machine (Vlissingen) beroemd en berucht om de goede sfeer en het heerlijke eten. Voor de mensen die niet warm worden van vis of schaaldieren zijn er mooie alternatieven als het Zeeuws lamsvlees dat bekend staat om z’n malse smaak. En zelfs voor de vegans is er inmiddels in Zeeland genoeg te vinden!

5 Ons bin niet zuunig!
De Zeeuwen lijken misschien een stug volk maar niets is minder waar. Ze kijken wel even de kat uit de boom maar als je ze hebt laten ontdooien dan heb je ze voor het leven. Als je slim bent dan zorg je dat je BFF wordt met een van mijn mede Zeeuwen zodat je volgend jaar niet meer in de file hoeft te staan op de A58.  Je lacht dan alle ‘toeristen’ vanaf het strand uit omdat je de avond ervoor al naar je logeerplekje bent gereden!

Waar ontmoet je dan die nieuwe ZBBF*? (Zeeuwse Best Friend Forever) Hier 5 tips van Zeeuwse parels waar je de leukste mensen kunt ontmoeten! Zie je mij daar, kom dan zeker even hallo zeggen! (Ik heb alleen geen slaapplekken meer beschikbaar, sorry!)

1: Expresszo, Middelburg
Mijn home away from home. De lekkerste koffie, de lekkerste taarten (van De Juf) en oprecht vriendelijk personeel. Dit is mijn schuilplek als ik even tijd voor mezelf nodig heb. Het plekje op de rechterkant van de bank, is standaard voor mij gereserveerd dus even opschuiven als je daar per ongeluk gaat zitten 😉 Oh ja, en boven de zaak is ook een geweldige bed & breakfast gevestigd. Het is dat ik al een huis heb anders ging ik hier nooit meer weg! http://expresszo-middelburg.nl/

2: Boutique Domburg, Domburg
Een prachtige nieuwe conceptstore in het chique Domburg. Je vindt er exclusieve merken als Ganni, By Marlene Birger, Denham en Paul & Shark. Je drinkt er een goede kop Earth koffie, verwent de inwendige mens met een ubergezonde juice en shopt met behulp van de zeer ervaren verkoopsters de nieuwste looks van het seizoen. http://www.btqs.nl/

3: Porgy en Bess, Terneuzen
Het pittoreske Terneuzen biedt huis aan een, in de Nederlandse Jazz-scene, beroemd en berucht Jazzcafe / Cultuurpodium. Een plek waar ze het belangrijk vinden dat hun gasten het naar hun zin hebben en onder genot van een goed drankje van de beste artiesten kunnen genieten. Een absolute aanrader voor een onvergetelijke avond. http://www.porgyenbess.nl/

4: Seafarm Seafood Proeverij, Kamperland

Aan de voet van de Stormvloedkering (hallo Instagramwaardig uitzicht!) eet je de lekkerste vis en schaaldiergerechten die verser dan vers zijn. Als je het over je hart kan verkrijgen kies je een kreeft uit het grote bassin en ligt ie binnen no time op je bord. Op het terras zit je tot in de late uurtjes lekker uit de wind te genieten van heerlijke wijntjes. Oh en neem zeker de koffie compleet als toetje! De stoere, zwaar getalenteerde chef die je hieronder ziet, is mijn neefje Maxim die hier de scepter zwaait!
Facebook Seafarm Seafood

5: Cafe Jacks, Goes

Sometimes you want to go where everybody knows your name. Oké, misschien kent hier niemand dan je naam maar het echte Cheers-goede-bar-gevoel heerst overduidelijk in Jacks. Eigenaar Joey is een geweldige gastheer die zijn gasten direct laat thuis voelen. Drink hier goede biertjes of laat je verrassen en bestel wat shotjes ( kom op, for old times sake)! Elke eerste van de maand is het 25+ en draait de dj de lekkerste muziek uit 80’s, 90’s en 00’s! Doe Joey de groeten van mij als je hem daar ziet!
www.cafejacksgoes.nl

Ben jij deze zomer ook in Zeeland te vinden? Wat zijn jouw lievelingsplekjes?

Liefs Mandy