Ik had vandaag een heerlijke lunch met een niet nader te benoemen persoon tot dat ze tegen mij zei; ‘Man, wat in hemelsnaam is er met mijn huid aan de hand?’. Ik liet mijn te lekker sandwich even voor wat hij was en keek haar onderzoekend aan. Nu is deze dame gezegend met goede genen op huidgebied. Rimpels? Nope. Pukkels? Bijna nooit. Ik bleef kijken maar kon niet echt ontdekken wat de aanleiding kon zijn voor haar vraag. Wat bleek? Sinds een weekje voelde haar huid niet helemaal lekker meer. Ze omschreef het als een trekkerig en futloos gevoel en ze vroeg zich af waar haar frisse koppie gebleven was.

Luister, nu zijn er sowieso maar weinig mensen die in de winter rondlopen met een fris koppie. De meeste mensen zien bleek, komen weinig buiten waardoor ze weinig vitamine D aanmaken en voelen zich daardoor futlozer en stralen dit uit. Je hebt ook mensen die er weer iets te ‘fris’ uitzien. Die hebben over het algemeen net iets te lang onder de zonnebank gelegen waardoor ze er uitzien alsof ze volledig overgoten met Haarlemmerbruin 16 weken non-stop in de Thaise zon hebben gelegen. Ook geen goede look én reteslecht voor je huid.

Maar goed, terug naar de lieve dame die er prachtig uitziet maar niets snapte van haar iets minder happy huidje. Lieve lezers, de kou van de afgelopen week is de grote boosdoener. Kijk, Elsa kan nog tot in Sint Juttemis zingen dat de kou haar nog nooit gedeerd heeft, laten we wel wezen, het is een getekend Disney-figuur. Onze huidjes en haren zijn absoluut geen fan van de kou. Ze zorgt voor droogte-lijntjes (nee, we noemen het GEEN rimpels), statisch en futloos haar en een overall doffe teint. Dus toen ik dat tegen mijn lieve lunchmaatje zei, gaf ze me aan dat ze graag wat tips wilde en dat ik die maar even op m’n laptop eruit moest persen. Et voilà, aangezien ik haar nogal hoog heb zitten, vandaag deze post met 5 tips om er niet uit te zien als een uitgeblust, statisch ijskonijn.

Tip 1: Do ‘De Oma’!

Niet alleen de kou buiten is pittig voor onze huid. We stoken ook wat af als het buiten koud is, waardoor de verwarming op standje sambal staat en onze huid uitdroogt als een malle. Doe dus ‘de Oma’ en hang van die bakjes met water aan je verwarming. (Hier is vast een echt naam voor maar je weet wat ik er mee bedoel) Doordat het water verdampt (wel blijven bijvullen dus) is er een betere luchtvochtigheid en droogt je huid en haar minder snel uit. Extra fijn voor lensdragers want geïrriteerde ogen komen in de winter ook vaak door de verwarming. Extra tipje; doe er een paar druppels eterische olie in en je huis ruikt ook nog eens heerlijk!

Tip 2: H2O is je vriend

Je moet niet alleen met water op de verwarming aan de bak, nee als je snel resultaat wilt zien loop je nu naar de kraan en tap je minimaal 1,5 liter water en klok je dat als een jekko naar binnen. En doe je dat elke dag. Hydratatie van binnenuit is het halve werk. Niet alleen goed voor het afvoeren van afvalstoffen maar ook om die frissere look te krijgen en je huid te laten stralen. Misschien dat deze prachtige, milieuvriendelijke waterfles je er een beetje bij kan helpen! Je shopt hem hier. Shine baby, shine!

Tip 3: Smeren, smeren, smeren!

Tja, voor mij is het elke keer een feest als ik een maskertje of crèmepje mag proberen maar ik weet dat er mensen zijn die er een pokkenhekel aan hebben. Maar het is in deze tijd met Siberische kou echt geen overbodige luxe. Ik schreef een tijdje terug een post over maskertjes die zorgen voor een enorme vochtboost. (Dit klinkt ranziger dan dat ik het bedoel) Dat artikel vind je hier. Try it before you knock it!

Tip 4: Less is more

Voor je haar geldt dat uitdroging zorgt voor statisch haar dus zorg in ieder geval dat je je haar niet té vaak wast en niet te warm/te lang/te vaak föhnt. Je haar droogt hier namelijk enorm van uit en dat heeft dus het tegenovergestelde effect. Investeer in een goede haarolie, dit kan je direct na het wassen door je haar doen of als je het hebt gestyled. Gebruik de olie met mate en nooit op je hoofdhuid want anders zie je eruit als Peter Andre ten tijde van Mysterious Girl. Laten we eerlijk zijn, als je destijds een ongebakken frikandel in z’n haar stopte, kwam hij er gefrituurd uit. Die look wil je dus niet toch? Nee. Dank u.

Nog een handige tip tegen statisch haar, believe it or not droogtrommeldoekjes zorgen ook voor een gladde coupe. Dus de moeite waard om er 1 in je zak te stoppen en die over je kapsel te halen voordat je dat feestje binnengaat. Zorg wel even dat je uit het zicht staat want anders vragen ze zich af of je wel helemaal lekker bent!

Tip 5: Work it!

De minst leuke tip. Bewegen. Ik weet het, ik weet het. Ik wil ook het liefst non-stop onder een zacht dekentje op de bank liggen maaaaaar beweging zorgt niet alleen voor een goede doorbloeding maar ook voor de aanmaak van serotonine. En laat dat stofje er nou voor zorgen dat je je blijer voelt en je zelfvertrouwen stijgt. Dit helpt tegen de bekende winterdepressie maar helpt je ook als je iets minder blij bent als je in de spiegel kijkt. Dus trek die hardloopschoenen aan of sleep jezelf naar de sportschool. Je lijf en je hoofd zal je ervoor bedanken!

Ik hoop dat jullie iets hebben aan de tips om die mofo van een Siberische kou te kunnen trotseren. Ik kruip weer lekker onder m’n dekentje. 🙂 Mochten jullie nog goede tips hebben tegen de kou, laat ze achter in de reactie’s!

Liefs Mandy