Ik begin voor de verandering mijn brief eens niet met ‘Lieve’. Gek misschien, maar ik zie er namelijk echt absoluut geen enkele reden toe. Mijn brief aan jou is niet uit trots en hoop geschreven (zoals bij Michele Obama) of uit verbazing en warme gevoelens (zoals bij Dave Roelvink). Mijn brief aan jou komt voort uit woede, walging maar vooral uit extreme verontwaardiging.

Weet je Horrorclown, mag ik je anders Dombo of Loser noemen? Die naam lijkt op een of andere manier wat meer gepast. Ik hoorde een aantal maanden geleden dat er vriendjes van jou rondliepen in Amerika. Blijkbaar vonden ze het hilarisch om als (mislukte) versies van Pennywise, de clown uit de film ‘It’, (die ik als kind godzijdank niet mocht zien) over straat te lopen en mensen de stuipen op het lijf te jagen. Nou moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik een aangeboren pokkenhekel heb aan mensen in verkleedkostuums. Kijk, ik houd van een leuk avondje Carnaval en ga los met verkleden voor Studio 54, maar levende standbeelden, mascottes en zelfs ‘levende’ Disneyfiguren, no thanks. Als je mijn moeder of zusje vraagt naar ‘het incident op de Ramblas’ schieten ze waarschijnlijk direct weer in de lach. En dat ruim 15 jaar later! Daar besloot namelijk een ‘levend standbeeld’ verkleed als de enge generaal in Planet of The Apes tussen honderden mensen op de Rablas naar mij toe te rennen en me te laten schrikken. Haat aan die aap! Kortom verkleden, en dan zeker enge kostuums, doe maar niet!

Zolang nare dingen in Amerika blijven, lees Donald Trump, supersupersizemenu’s, luidruchtige Amerikanen, vind ik het best. Maar laten we nou toch de pech hebben dat er blijkbaar in Nederland ook van die zielige stumpers wonen die zich de grote man voelen door een eng clownspak aan te trekken. Ik kan niet anders dan concluderen dat, hoe groter de clownsneus, hoe kleiner…. de balloonpuppet. Want zeg nou zelf Dombo, er moet toch iets ernstig mis met je zijn als je er plezier uit haalt om kleine kinderen achterna te rennen met een (nep)mes?

De dagen gingen voorbij en steeds meer meldingen van horrorclowns in Nederland kwamen voorbij in het nieuws. Als nuchtere Zeeuwse dacht ik dat we hier in Zeeland zeker geen last van zouden krijgen. Helaas, ook hier zijn ze al gesignaleerd. Normaal loopt Zeeland een paar maanden achter op de Randstad maar blijkbaar zijn hier ook genoeg gekken met een IQ van een wasmand die dit superleuk vinden. Ik mag hopen dat er bij ons in de buurt nooit iemand het in z’n botte hersens haalt om zo’n masker op te zetten want gegarandeerd moet ik dan K. van het politiebureau ophalen. Die heeft zo mogelijk nog een grotere hekel aan dit soort dingen. En een (nog) korter lontje. Oh ja, en harde vuisten.

Ik zat vandaag in de auto toen ik zo mogelijk het ergste nieuwsbericht omtrent jullie zielige clubje hoorde, Dombo. Je vond het namelijk nodig om een rondje basisscholen te gaan doen en zelfs bij 1 school naar binnen te gaan. Een school hoort een veilige plek te zijn, een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen en (als ze geluk hebben) nog kind mogen zijn. Dat jij daar voor je eigen perverse, misplaatste gevoel voor humor rond hebt gelopen om kleine kinderen bang te maken, ik werd gewoon misselijk van woede toen ik dat hoorde. Een geintje met je vrienden (lees: andere volwassenen met minuscule piemeltjes) tijdens Halloween moet kunnen maar deze acties zijn zo in en in gemeen dat ik me echt afvraag of jullie niet dringend psychische hulp zouden moeten krijgen.

Voel je je een grote jongen als je ’s avonds weer op je twijfelaartje in je slaapkamertje naast de kamer van je bejaarde moeder ligt, en denkt aan al die kleine kinderen die niet kunnen slapen door jou? Kinderen die misschien al slecht slapen omdat ze gepest worden of omdat hun ouders uit elkaar zijn? Kinderen die hoogsensitief zijn en die het beeld van zo’n enge clown waarschijnlijk nu elke nacht in hun nachtmerries zien? Al die ouders die er nu midden in de nacht uit moeten om hun kinderen te troosten? Die aan hun kinderen moeten uitleggen dat alleen hele zielige, eenzame en nare mensen dit soort dingen doen? Dat niet alle clowns eng zijn en er gelukkig heel veel meer lieve mensen in de wereld zijn dan sneue types zoals jij.

Ik denk dat je het stiekem best weet hè Dombo? Hoe zielig je bent. Dat je zoveel moet compenseren omdat je eigenlijk maar een heel klein leventje hebt op dat zolderkamertje waar je de hele dag World of Warcraft speelt. Dat de jongens op het WOW-forum je een hele stoere gast vinden omdat je het mes van je moeder hebt gestolen uit de keuken en daarmee op straat loopt. Zal ik je een geheimpje vertellen? Nog even en er staat een heel leger van Batmans, Supermans en Captain America’s op, die jouw sorry-ass komen kicken. Wees nou maar lief en geef je moeder haar mes terug, dan kan ze morgen weer gewoon je boterhammetjes voor je smeren.

Liefs

Dikke vinger!

Mandy

 

Photocredit: http://www.grootgroningen.nl