Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik al jarenlang verzot ben op alle series die Shonda Rhimes maakt. Denk Grey’s, Scandal, Private Practice, How to get away with murder.. Elke vrijdag kruip ik op de bank met mijn lievelingsseries op Moviebox en kijk ik hoe het Meredith, Olivia en Annalise Keating vergaat. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn zusje het boek dat Shonda Rhimes heeft geschreven. Ik besloot dit boek te reviewen en vandaag lees je hier wat ik ervan vond.

Shonda Rhimes is een Afro Amerikaanse schrijfster die wordt gezien als een van de machtigste mensen in de televisiewereld. Met haar TGIT (Thank God it’s Thursday) op ABC waar haar drie (!) series achter elkaar worden uitgezonden, heeft zij gedaan wat tot voor kort onmogelijk werd geacht. Ze schreef series waarbij ze mensen castte van verschillende etnische achtergronden, waarvan twee series met donkere vrouwen als de hoofdpersoon. Dit was dus voor Scandal en HTGAWM absoluut not done in Hollywood. Hoofdpersonen in haar series weerspiegelen de diversiteit van de samenleving. In haar series zijn de verhaallijnen over liefdesrelaties tussen koppels van het zelfde geslacht net zo belangrijk als die van de heterostellen, laat ze ook de liefdesscenes tussen de homokoppels gewoon zien (iets wat niet altijd even goed valt in puriteins Amerika) en zijn er genoeg verhaallijnen waarin mensen uit de LGBT community voorkomen. Kortom, ze kickt ass. De snelle humor die in al haar series te vinden is, de sterke vrouwen die ze laat zien (Hallo Cristina Yang) en de maatschappelijke problematiek (abortus, discriminatie, corruptie) die ze op het scherm tot leven brengt, ik houd ervan.

Oke, sorry ik dwaal af. Het boek ‘Een jaar lang JA’ schreef Shonda omdat ze een life-changing gesprek had met haar oudste zus op Thanksgivingavond.. Shonda zat tegen een burn-out aan, werkte onmenselijk veel uren en was als alleenstaand moeder vaak eenzaam. (Klein momentje van herkenning had ik hier, helaas zonder de bijbehorende miljoenen) Toen ze met haar zus hierover sprak, sprak zij de woorden;’je zegt ook nooit ergens ja tegen’. Toen Shonda de balans in haar leven bekeek, zag ze inderdaad dat ze naast werken en voor haar kinderen zorgen, niets leuks, spannends of nieuws deed. Als iemand haar vroeg voor een lezing, een feest of een date, was haar antwoord standaard nee. Ze besloot na het lightbulb-moment dat ze door de woorden van haar zus kreeg, een jaar lang tegen alles ‘ja’ te zeggen.

In het boek beschrijft ze hoe ze tot het besef is gekomen dat er meer was in het leven dan alleen werk en opvoeden en hoe ze het heeft ervaren om een heel jaar op alles ja te zeggen. Hilarische voorbeelden, kwetsbare bekentenissen, achtergronden over het ontstaan van bijzondere verhaallijnen in haar series en de vooroordelen waar zij ondanks haar succes nog tegen op bokst. Het boek is geschreven met de zelfde humor en snelheid die we kennen van haar series. Als je het boek leest, klinkt het bijna als de voiceover die elke Grey’s aflevering start. Shonda praat tegen jou, daagt je uit om zelf ook na te denken over de balans in jouw leven en laat je lachen met de (scherpe) humor en zelfspot.

Ik heb met heel veel plezier dit boek gelezen en kan ook zeggen dat ik door dit boek ben ga nadenken over wat er zou gebeuren als ik wat vaker ja tegen dingen zou zeggen. En vergis je niet, er is ook een hoofdstuk dat gaat over het zeggen van ‘ja’ tegen ‘nee’. Wat een beetje vreemd klinkt maar wat er over gaat dat ‘nee’ zeggen tegen iets of iemand anders, eigenlijk ‘ja’ zeggen is tegen jezelf. Iets wat bij mij een dingetje blijft. Ik las het boek (288 bladzijdes) in één dag uit (ik houd van lezen) en heb er regelmatig hardop door moeten lachen. Het enige nadeel vond ik dat ik de Nederlandse vertaling had, en ik denk dat ik hem in het Engels nóg leuker had gevonden. Maar een aanrader als je als Shonda-fan (en ook zonder dat je haar kent) zin hebt in een eerlijk, humoristisch, rauw boek over nieuwe inzichten opdoen!

Een jaar lang JA is te koop via Bol.com en kost €19,99,-