Dan is de knoop echt doorgehakt, de relatie is over. En dan? Net zoals (heel) veel koppels, heb je ook een online leven met elkaar. Wat doe je daar mee?

Gelukkig hebben we nog steeds veel respect voor elkaar en zijn we er over uit dat het in ieders best interest is, als we op een vriendschappelijke manier met elkaar blijven omgaan. We zijn geen 16 meer en hebben elkaar dus niet binnen een uur na ‘Het Gesprek’ van Facebook afgegooid en onze vrienden en familie  geinstrueerd om de evil ex te blokkeren.

We facetimen elke avond even om de kleinste welterusten te laten zeggen tegen de ouder waar hij op dat moment niet is, zijn nog steeds vriendelijk en begripvol op Whatsapp en hebben contact over de dag-dagelijkse dingen. In alle opzichten een rustige, situatie.

Maar wat doe je met dat gezamenlijke online leven op bijvoorbeeld Facebook & Instagram? En wanneer verander je de o zo ‘belangrijke’ relatiestatus van ‘in een relatie’ naar ‘vrijgezel’? Die achterlijke ‘het is ingewikkeld’-status is duidelijk alleen voor aandachtszieke mensen die graag willen dat mensen ernaar gaan vragen waarom het dan ingewikkeld is, dus die slaan we over. Maar wat is gebruikelijk? Ga je direct aan de slag nadat ‘Het Gesprek’ is geweest, wacht je een week? En wie doet het dan eerst? Zeker als je dan samen besloten hebt dat jullie niet verder gaan?

Ik vind het maar lastig. Het voelt gek om dat zo de wereld in het slingeren maar let’s be honest, dat doe ik hier ook. Hoewel het hier toch iets vertrouwder voelt. Gek eigenlijk.

En die honderden foto’s van datenights, vakanties, gezinskiekjes dan? Die posts die elke dag op Facebook langskomen bij de melding ‘Vandaag op deze dag’-herinneringen. Wat doe je daar mee? Bij een ex-vriendje die aan het einde van onze relatie al een nieuwe liefde had, waren alle foto’s binnen no-time van het web af. Maar dit is een andere situatie. We hebben bijna 8 jaar met elkaar doorgebracht, hebben een gezin gehad en zijn samen de ouders van Duncan, Rosanne en Douglas.

Wat doe je met die online herinneringen? Sla je ze op in 1 groot album? Wis je 90%? Of laat je het zoals het is. Met alle gevolgen voor eventuele nieuwe partners (laten we daar nog heel lang niet aan denken) van dien. Ik denk dat het handig is, dat net als etiquette voor aan tafel, dit ook wordt ontwikkeld voor break-ups. Dan volg je namelijk gewoon de beschreven stappen zonder dat iemand gekwetst wordt of dat je in rare situaties terecht komt. Zijn er vrijwilligers om deze even samen te stellen. Anyone?

Liefs Mandy

 

 

PS: Inmiddels hebben we in overleg, op hetzelfde moment, de Facebook-status aangepast.