Een tijd geleden kreeg ik een mailtje of ik eens een keer wilde komen floaten bij Floatcenter Amsterdam. En aangezien dat op mijn bucketlist stond, zei ik volmondig ja. Wel ná de verhuizing, want dat leek me de perfecte manier om weer een beetje te kunnen ontspannen. Ik vertrok op een maandag, de dag nadat ik de 5 kilometer rende tijdens de Ajax Foundation Run, met flinke spierpijn naar de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam om (hopelijk) weer een beetje tot rust te komen. Het was in ieder geval welkom zo na de run, de verhuizing en de slapeloze nachten van Skyler. Ik was zo benieuwd en vond het ergens ook wel een beetje spannend. Want wat moet ik me voorstellen bij floaten?

Floaten?
Laat ik eerst in het kort vertellen wat floaten precies is. Floaten is drijven in een bad met heel zout water. Niets meer en niets minder. Je komt terecht in een cabine met zo’n 750 liter water en 400 kilo Epsom-zout, ook wel bitterzout of magnesiumfulaat genoemd. Dit is een mineraal zout dat goed is voor je huid en kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook zorgt het ervoor dat je huid niet uitdroogt tijdens je float-sessie, en door het zout is de pH-waarde van het water rond de zeven, vergelijkbaar met onze huid. Het zout zorgt er ook voor dat je magnesiumgehalte wordt aangevuld. Vooral die pH-waarde is voor mij best belangrijk, omdat ik al snel uitdroog en daardoor meer eczeem en jeuk krijg. Ik ga dan ook niet zo snel in bad omdat ik na één minuut al gek word. Vandaar dat dit ook best een spannend moment voor me zou worden. Natuurlijk ook vanwege het hoge zoutgehalte. Vanwege mijn eczeem en open plekken (momenteel gaat het iets minder met mijn huid), kan het zout behoorlijk gaan branden. Ik ervaar dat op vakantie ook, maar merk ook dat dat helend kan werken.

Doordat het water én de lucht in de float-cabine precies op lichaamstemperatuur zijn en je direct gaat drijven in het zoute water voel je na een paar minuten je lijf niet meer. Werkelijk alle prikkels worden weggenomen; het licht gaat uit, het is helemaal stil en je zweeft. Je kunt zo optimaal ontspannen. Je gaat liggen en een uur lang ben je helemaal niets of niemand meer. En dat is best welkom na zo’n hectische periode. Laat ik er wel bij zeggen dat je zelf controle hebt over het licht. Alles wordt vanuit de receptie geregeld (de muziek en de tijd), maar je mag zelf kiezen of je het licht uit of aan laat. In het begin was ik bang dat ik de uitgang niet meer kon vinden en voor altijd opgesloten zou zitten. Ik hield het licht dus eventjes aan. Maar al gauw ging dat vervelende gevoel weg en lukte het me om het licht uit te zetten en me helemaal over te geven.

En dan zweef je
En dan lig je dus in een bad waar je drijft. Zweven is een bizar gek gevoel en ik moest de eerste minuten enorm wennen. Ik voelde niks meer, zag niks meer, hoorde niks meer. Ik vond het vreemd en kwam er moeilijk in. Ik kan me sowieso erg moeilijk overgeven aan iets ontspannends. Met massages kan ik ook niet zo goed stil liggen en mijn mond houden en maak ik al gauw een praatje met de masseur, haha. Maar hier ben je helemaal alleen in de cabine. Je ligt op het water te drijven en het enige dat je kunt doen is ontspannen. Uiteindelijk is het me gelukt; na een paar minuten, toen ik het licht uit deed en er toch voor koos om mijn nekkussentje te verwijderen en ik volledig in het water lag zonder een spanning in mijn nek of ergens anders, ontspande ik volledig. En wat was dat heerlijk!

Mijn hoofd uitzetten kan ik niet zo goed en ik blijf constant denken aan bepaalde zaken. Ook toen ik daar lag. Maar het is ontzettend fijn dat er voor de rest geen prikkels zijn. Je lichaam is gewichtloos, je ogen krijgen rust, je oren zijn rustig en er is niets en niemand om me heen die je kan storen. Een uur lang ben je compleet van de wereld. Ik heb niet geslapen maar na zo’n 20 minuten heb ik me helemaal over kunnen geven en zat ik in een soort flow. Een floating flow.

Zwaar en vermoeid
Na het floaten voel ik me vreemd. Een beetje suf, alsof ik heb geslapen. Dat is niet gebeurd, maar ik heb me wel goed kunnen ontspannen. Als ik uit de cabine moet stappen voel ik pas hoe zwaar en vermoeid mijn lichaam eigenlijk is. Ik had daar nog wel een uur kunnen liggen. Ik douche, was mijn haren en kleed me weer aan. Bij de receptie praat ik nog even na en blijf ik zitten met een glas water. Je zou ervoor kunnen kiezen om nog even een half uurtje te ontspannen in de relax-ruimte. Hier had ik helaas geen tijd voor (hoe typisch…), dus ik waande me al gauw weer in de hectische wereld. Maar in de bus had ik nog wel even mijn Bose koptelefoon op, om al het omgevingsgeluid te filteren. Want ik vond de rust wel héél erg fijn…

photo55

photo47

photo48
Ik wil graag nog even een stukje vertellen over mijn huid in combinatie met het floaten omdat daar op Instagram veel vraag naar was. Mijn huid is momenteel, door de nachten en stress, niet al te best. Mijn gezicht wordt gespaard maar mijn nek, armen en benen zitten toch wel onder de eczeemplekken. Nu weet ik uit ervaring dat zout water enorm kan prikken en branden. Ik was daar op ingesteld. Eenmaal in de cabine merkte ik inderdaad dat het ging werken. Het brandde maar na een tijdje trok dat weg. Eigenlijk zoals dat op vakantie ook het geval is. Nu kan ik dat wel goed handelen maar als je daar niet tegen kan, zou ik floaten niet aanraden als je huid niet op zijn best is. Het is natuurlijk de bedoeling dat je gaat ontspannen en als je continu pijn ervaart, werkt dat alleen maar averechts. Wondjes kun je insmeren met vaseline (wat daar aanwezig is), maar je hele huid insmeren is even teveel van het goede. Wel kan het floaten een positieve uitwerking hebben op de huid, mits je het vaker doet. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de zoute zee helpt en denk daardoor dat het floaten ook een steentje kan bijdragen. Maar een paar keer in de week floaten wordt wel een duur grapje. Bovendien is dat natuurlijk niet dé reden om te gaan floaten. Dat is namelijk pure ontspanning. Ik zou het dus zeker niet zien als oplossing voor je probleemhuid. Het is eerder een bijkomend voordeel.

Na een paar minuten in de cabine kreeg ik wat jeuk. Dat heb ik tijdens het badderen al eerder, maar ook hier in de cabine begon mijn huid opeens te werken. Dit kwam niet door het uitdrogen want dat gebeurde absoluut niet. Er komt een vreemd laagje op je huid te liggen waardoor dat prima te doen is. Maar ik merkte dat de warmte ervoor zorgde dat mijn huid begon te reageren. Ik kreeg even een momentje waarin ik flink aan het krabben was en de ontspanning ver te zoeken was, maar na een paar minuten was dat weggetrokken en kon ik weer genieten. Na afloop douchte ik en had mijn huid nergens meer last van. Ik had geen jeuk, geen pijn, geen brandend gevoel en geen trekkerige huid. Ook mijn eczeem was niet verslechterd. Ook niet verbeterd, maar dat kan natuurlijk ook niet na slechts één keer. De pijn en het branderige gevoel trok al gauw weg waardoor ik gewoon kon genieten van het floaten zoals ieder ander.

Helemaal alleen
Ik vind floaten een absolute aanrader en ga het zeker nog een keer doen. In eerste instantie is het een beetje saai en verveelde ik me, maar na een paar minuten kwam ik er helemaal in en kon ik relaxen. Ik vond het enorm fijn dat ik de ruimte voor mezelf had. Een fijne kamer waar je je aan en uit kunt kleden, een heerlijke (regen)douche met shampoo, conditioner en Rituals foam, een badjas, handdoeken, oordopjes voor als je in het water gaat, een nekkussentje en een wastafel. Vanuit daar ga je je eigen float-cabine in. Zodra je de deur dicht trekt van deze ruimte, ben je dus helemaal alleen. Je spoelt je af, gaat floaten en hebt daarna nog de tijd om relaxt te worden tijdens het douchen. Om vervolgens weer de hectische wereld in te stappen. En dat valt dan wel weer even vies tegen…

Floaten kost 37,50 voor een uurtje en ik deed het bij Floatcenter Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

Dit bericht verscheen eerder op Mommytobe.nl.

BewarenBewaren