Je kent het wel. Je ontmoet iemand en al snel merk je dat je met diegene op dezelfde golflengte zit. Er flowt een bepaalde energie, er is een enthousiasme en soort kinderlijke blijheid dat je iemand hebt ontmoet waar je ‘zo goed mee kan’.

Toen ik nog in een van de commercieel hardste bedrijven van Nederland werkte, kregen we op de ‘academie’ cursussen als ‘Beter Beinvloeden’. Wat eigenlijk vertaalt in; ‘hoe-maak-je-zo-snel-mogelijk-een-klik-met-je-klant (en stouw je hem vervolgens zoveel mogelijk business door de strot terwijl je doet alsof je oprecht geïnteresseerd bent). Het ‘Beter Beïnvloeden’ was daar eigenlijk niet meer dan het manipuleren van de persoon die tegenover je zat om zoveel mogelijk geld te verdienen.

Een van de tips van de cursus ‘BB’ om zo snel mogelijk die klik te maken was, om bij binnenkomst het kantoor van de persoon direct te zoeken naar een persoonlijke touch en daar een ‘welgemeend’ complimentje over te geven. Zo maakte je ‘rapport’, zou de klant instant van je houden en zou je vooral heel veel geld voor het bedrijf kunnen verdienen. Kortom, kat in het bakkie. Meestal kon ik wel direct het ijs breken bij nieuwe klanten maar toen ik ooit voor het eerst bij een zeer nors afdelingshoofd kwam en mijn ‘ijsbrekers’ over het weer niet aansloegen, besloot ik toch de ‘BB’ aanpak eens te proberen.

Ik stapte zijn kantoor binnen en zag een hele muur vol met foto’s van een prachtige blauwe zeilboot. Nu krijg je mij al zeeziek als je me meeneemt naar ‘Titanic’, laat staan op een echte boot, maar ik besloot enthousiast over de zeilboot te beginnen. Ik ben en blijf een Zeeuwse dus ik weet natuurlijk wel iets over de zee. Ik fake-te (ja, dan mag het voor een keertje wel) een grote liefde voor de zee (oké, niet gelogen) en vooral het bevaren ervan (heel erg gelogen). Ik gooide er wat termen uit die ik ooit op een verdwaalde zeilles had gehoord en hoopte dat het ergens op sloeg. Tot slot vroeg ik hem, wanneer hij deze beauty weer eens over het water zou laten glijden. Misschien dat ik ook wat extra knipperde met mijn wimpers en mijn liefste kijk-eens-hoe-gezellig-ik-ben-smile opzette maar een kniesoor die daar over valt. Ik wachtte op een enthousiaste reactie van de beste man die vast heel trots was op zijn glimmende, blauwe zeilboot. Hij keek me echter aan alsof ik net had gevraagd of hij zijn eerstgeborene wilde offeren. Ik verslikte me in mijn koffie en bedacht me dat ik vast een ongeschreven-zeilmannen-code had verbroken door een term helemaal verkeerd gebruikt te hebben. Bakboord was links, stuurboord is recht toch?! (zie je, ik heb er wel iets van opgeslagen) Ik liep rood aan en wachtte zijn tirade af. Hij keek me indringend aan en zei toen; “Waar heb je het in hemelsnaam over?“. Ik werd knalrood en bedacht me dat die vraag wellicht een beetje dubbelzinnig kon worden opgevat. Ik vroeg hem wanneer hij weer met zijn boot uit varen zou gaan. Waarop de beste man antwoordde; “Dit is mijn kantoor niet. Die boot is niet van mij. Ik heb een gruwelijke hekel aan water”. Bam, tot zo ver de klik.

De ‘Klik’ kan je niet forceren. Ook al kan je nog zo goed manipuleren, echt energie krijgen door een gesprek of door een samenwerking is magisch. Je merkt aan alles dat het klopt. Maar hoe komt zoiets nou eigenlijk? Waarom heb je dat met de ene persoon wel en met de andere niet? Daar zijn natuurlijk verschillende redenen voor het kan zijn doordat je dezelfde interesses of dezelfde soort humor hebt of omdat je op dezelfde manier in je werk zit. Het kan ook zijn dat je allebei met dezelfde droom of passie rondloopt of bijvoorbeeld omdat jullie allebei iets soortgelijks hebt meegemaakt. Het kan zelfs zijn dat je zo verschillend bent, dat er daar juist de ‘Klik’ door ontstaat. Hoe dan ook, de ‘Klik’ bestaat.

Inmiddels weet ik dat je mensen waar je de ‘Klik’ mee hebt moet koesteren. Dat zijn namelijk de mensen die je inspireren, je energie geven en je echt verder kunnen helpen in het leven. Ik heb een aantal van deze mensen in mijn leven. De een is er al langer dan de ander maar ik ben extreem blij met ze, waardeer en koester ze enorm.

Herken jij de ‘Klik’? En wat doe jij ermee als je het bij iemand tegenkomt?

 

Liefs,

Mandy