Het klinkt toch net als een modern sprookje? Waarschijnlijk draait Hans Christian Andersen zich nu om in z’n graf maar dat mag de pret niet drukken.

Na het kijken van de documentaire reeks van Marlijn Weerdenburg herkende ik zoveel dat ik er wel over moest schrijven. Als dertiger aan de goede kant van de dertig, (32 dus eigenlijk behoor ik nog meer tot de late twintigers toch? Soort van? Een beetje? Een flintertje? Niet? Oké, dertiger dan) zit ik in de bloei van m’n leven, heb ik een redelijk stabiel leven opgebouwd. Een gezin, een koophuis, een prachtig en gezond kind, een leuke baan en een eigen zaak. Kortom, wat wil je nog meer? Nou, een heleboel dus. Want FOMO, wat staat voor Fear Of Missing Out, zou mijn middlename kunnen zijn. Kenmerkend voor de dolende dertiger is het struggelen met keuzestress en de angst van het niet ten volste (be)leven.

Waar onze oma’s (en onze moeders ook wel) de grote levenskeuzes veel eerder maakten (baren deed je rond je 20ste)  én veel minder te kiezen hadden (‘het is kiezen tussen Jan met de zweethanden en Kees met de scheve tanden), ligt de wereld aan onze voeten en kunnen we kiezen uit 100.000 verschillende levens. Maar hoe weet je nou of je de juiste hebt gekozen? Kijk, daar komt die akelige FOMO om de hoek kijken. In mijn hoofd is FOMO in dit moderne sprookje een soort eenhoorn met obesitas, je overal wijzend op het groenere gras aan de overkant en zich voedend met je (irrationele) angst dat je ‘iets’ mist. FOMO houdt van Social Media want, kijk maar eens wat een geweldig leven dat supermodel met die dikke bankrekening heeft. Of zie eens hoe dat verlegen klasgenootje van vroeger nu voor haar carrière de hele wereld over reist en lezingen geeft voor grote groepen. We worden door Fakebook, oh sorry, Facebook en Instagram continue geconfronteerd met alle leuke dingen waar we níet voor hebben gekozen.

Eergisteren was de finale van Holland’s Next Topmodel, mijn girlcrush Anna Nooshin zat in de jury en was daar ook aanwezig. Zit ik de volgende dag doelloos door m’n Instafeed te scrollen, kom ik een selfie tegen van een vriendin van mij mét Anna Nooshin bij de HNTM finale. Ik denk dat ik op dat moment in aanmerking kwam voor de rol van nieuwe loveinterest van Shrek, zo groen van jaloezie zag ik. En gelijk dat stemmetje; waarom doe jij niet van dat soort toffe dingen? Waarom woon je helemaal in Zeeland als Amsterdam the place to be is. Of New York of…..of…. En ja hoor, onze koddige FOMO is net weer een paar kilo zwaarder geworden. Laat ik voorop stellen dat ik iedereen al het moois in de wereld gun. En zeker deze vriendin die superlief is, maar wel wat op de ranglijst is gezakt omdat ze mij niet heeft meegenomen naar die finale ;-).

Ik ben Mandy en ik ben een dolende dertiger. (*hoort nu; ‘Welkom Mandy’ op AA-achtige wijze) Ik wil in de stad wonen maar houd ook van de ruimte in Zeeland. Ik wil een gezin maar ook in m’n eentje over de wereld reizen. Ik wil werken als coach maar ook als blogger. Ik wil op zaterdagavond dansen op een goed feestje maar ik wil ook series bingewatchen in m’n heerlijk bed. Ik wil sushi eten maar heb eigenlijk ook zin in Thais. Ik wil met een omgebouwde schoolbus door Amerika trekken (terwijl ik een hekel heb aan kamperen) want dit stel ziet er zo gelukkig uit. Ik wil maximaal 60 kilo wegen en ik wil kunnen genieten van lekker eten. Ik kan niet kiezen. En als ik dan voor iets kies vraag ik me dus heel vaak af of ik niet voor de andere optie had moeten gaan. Dit gebeurt onder andere regelmatig in een restaurant want ik kies vaak verkeerd. Kortom, FOMO all around. En wat nou als ik niet het mooiste/beste/leukste heb gekozen? Wat als ik later spijt krijg? Wat als het (oh horror) te laat is?

Hoe ga je FOMO tegen? De belangrijkste tip die te vinden is tegen FOMO is het beperken van je tijd op Social Media. Je wordt zo minder verleid om jouw leven/avond/lunch te vergelijken van die hippe kennis. Of jouw krakkemikkige relatie tegenover dat kleffe, superverliefde stel. Door goed te voelen waar je écht behoefte aan hebt en daar ook vol voor te kiezen maak je het jezelf ook makkelijker en wordt de angst niet extra gevoed.

Ik blijf het een uitdaging vinden. Keuzestress in de webshop van O’Moda tussen 300 paar zwarte enkellaarsjes, vind ik echt iets anders dan FOMO over de cruciale levensbeslissingen als verhuizen of niet, (nog) een kindje proberen te krijgen of keuzes tussen verschillende banen. Want waar doe je nou goed gaan? Hoe weet je nu of het de juiste keuze is?

Eerlijk? Je weet het niet. Niemand weet het. Je kunt alleen proberen goed te voelen waar je behoefte aan hebt en vol achter je beslissing te staan, het leven loopt zoals het moet lopen. F*ck FOMO!

Kijktip! Marlijn; de dolende dertiger, elke dinsdag om 21.20 op NPO3.

 

Photocredit:Mommy Like whoa