Lieve Freek,

Ik moet even iets bekennen, je was voor mij tot aan de eerste reeks dierenplaatjes bij onze lievelingssupermarkt een paar jaar geleden redelijk onbekend. Mijn (stief)kinderen waren (voorheen) geen natuur- en dierenfreaks dus zaten niet standaard aan de buis gekluisterd voor jouw programma’s. Ik kwam je weleens tegen bij een aflevering van DWDD maar echt veel wist ik niet van je. Ja, dat je heel veel energie hebt en graag met slangen en krokodillen knuffelt, op zich goede eigenschappen hoor! Dit veranderde toen bekend werd dat je het nieuwe vriendje van Neerlands pittigste talkshowhost was geworden. En laten we eerlijk zijn, the woman has a special taste in men, dus werden we nieuwsgierig naar die vrolijke, in de jungle rondspringende jongeman. Het was een beetje zoals wanneer je zwanger bent, zodra je op dat stickje hebt geplast zie je overal mede-zwangeren. Dit had ik ook met jou! Overal zag ik Freek. Op televisie, in tijdschriften, langs de snelweg, op karretjes in de supermarkt, ga maar door.

Ik vond het gezellig Freek, dat vrolijk lachende gezicht van jou overal. De ‘Oooooooh man’s en de ‘Gaaaaaaaaf’s waren niet van de lucht. Niks mis mee. Was iedereen maar zo enthousiast over hun baan! Kortom, ik kan je goed hebben Freek. Je bent, naast dat je een slimme vent bent, leuk voor kinderen, bent altijd positief en hebt zelfspot. Nederland mag trots zijn op onze eigen leukere versie van Steve Irwin! De afgelopen weken bereikte het Freek-gehalte weer een hoogtepunt met de nieuwe dino-plaatjes in de Appie. Kinderen achter dranghekken die smeken om overgebleven dino-kaartjes. Het moet toch leuk zijn om de generatie die vaak 20 uur per dag achter devices zitten geplakt zo enthousiast te maken over dieren die al lang niet meer bestaan!

En weet je Freek, ik ben net zo fanatiek in het verzamelen van dino-plaatjes als the next girl maar afgelopen week kwam wel even mijn eten naar boven. Niet van de spanning over de raadsels op bladzijde 17 van het grote Dino-verzamelboek, maar wel van de foto’s die je op social media postte van Knabbel en Babbel’. Noem me een watje maar onderhuidse larven op een nuchtere maag, sorry, not my cup of tea! Natuurlijk pikte de Nederlandse persmuskieten (mooi woordgrapje hè) het nieuws razendsnel op en kon je geen nieuwssite of dagblad meer openslaan of de foto’s van opgezwollen ledematen met daarin meerdere larven ‘lachten’ je tegemoet. Lachen larven eigenlijk Freek? Kan je me dat vertellen? Jij weet dat vast! Nee, zonder dollen, ik snap echt dat dit als bioloog voor jou een geweldige ervaring moet zijn geweest. En jij vond zelf waarschijnlijk alle aandacht van de pers dikke onzin want zo lekker gewoon ben jij!
Maar wil je de tere vrouwenzieltjes ook een beetje in overweging nemen als je de foto’s van je larvenoperatie op Facebook post? Je zult me wel een zwak vrouwmens vinden maar ik vind het gewoon niet zo nodig om te zien hoe die beesten uit je been geplukt worden, en dat dan zo’n zes keer op m’n tijdlijn. Zullen we gewoon afspreken dat je weer leuke filmpjes gaat maken met de bijna uitgestorven gele pendelzweefvlieg of de zeldzame roodgezicht slingeraap? Dan knuffel jij gewoon lekker prive thuis op de bank met ‘Knabbel en Babbel’ en kan ik weer rustig door Facebook scrollen zonder te spugen. Oh ja, en ik mis nog nummer 73 en nummer 146, kan jij misschien ruilen?

Liefs Mandy