Tja, lief is misschien niet helemaal het goede woord he? Ik bedoel, je stond al niet als marriage-material te boek, maar je geeft nu wel een extra dimensie aan het woord stout! En dat terwijl niemand je stunt in 2008 echt helemaal vergeten was. Maar goed, je liet in de afgelopen jaren zien dat het ook anders kon. Je overwon je verslaving, trainde hard en haalde als de befaamde Lord of The Rings de Olympische Spelen in Rio. De Spelen die je op een snuif na haalde in 2008. Dat je toen niet mee mocht was volgens eigen zeggen een groot persoonlijk falen en je had je lesje geleerd. Je zette alles op alles om je demonen te overwinnen en in 2016 wel te schitteren op de Spelen.

Hoe voelde het toen je uit het vliegtuig stapte en eindelijk op Braziliaanse grond stond Yuri? Je zou eindelijk de kans krijgen om voor altijd een streep onder die nare bijnamen en de eeuwige twijfels over jouw persoon te zetten. Geconcentreerd deed je je ding, kwalificeerde je voor de finale van de ringen en liet je zien waarom je nog steeds ook een mooie bijnaam verdient. Alles wees erop dat dit jouw Spelen zouden worden.

Gisterenavond laat checkte ik nog even Nu.nl (ja, ik weet het, dat moet ik ook niet doen zo voor het slapen gaan) en las dat je naar huis was gestuurd wegens alcoholgebruik. Heel Nederland valt op dit moment over je heen. “Hoe kan hij het nou weer zo verprutsen?” is de meest gestelde vraag van vandaag. Natuurlijk heb je ook de pech dat Social Media floreert op dit soort gebeurtenissen dus de eerste ‘grappige’ GIF’s en nare bijnamen (Lord of the Drinks) zijn niet van de lucht. Misschien dat je hier nog niet veel van mee krijgt want je bent snel op een vlucht gezet naar huis en hopelijk nog in een ‘ouderwets’ vliegtuig zonder wifi.

Yuri, ik zou het je echt heel graag willen vragen. Ik ben ook retenieuwsgierig, dat ga ik echt niet ontkennen. Maar weet je, helaas maak ik in mijn werk veel van dit soort terugvallen/rare fratsen bij jongeren mee om te weten dat dit niet zomaar gebeurt. Tuurlijk, je hebt zelf de keus gemaakt om het Olympisch dorp uit te gaan en in een aftandse favela kroeg je vol te laten lopen terwijl de prachtige Braziliaanse schonen om je heen dartelden. Misschien vond je wel gewoon dat je dat verdiende na zo’n topprestatie. Kijk, het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat je zwaar verslaafd aan alcohol jezelf in de afgelopen jaren hebt toegewerkt naar de Olympische Spelen. De training die daar bij hoort is echt (bijna?) niet te combineren met een zwaar alcoholprobleem dus je hebt je lang heel goed weten te houden. Misschien werd de druk van het nu écht moeten presteren je wel te veel. Misschien laaide enorme faalangst wel op waardoor je deze beslissing nam. Misschien viel je terug omdat een verslaving (aan wat dan ook) nooit echt overwonnen is en het juist komt spoken als het goed gaat.

Weet je Yuri, misschien ga je het ooit proberen uit te leggen omdat je denkt dat je het Nederland verschuldigd bent. Dat is niet zo. Jouw (waarschijnlijk) zwartste dag is die van jou. Iedereen mag er een mening over hebben (hoewel dat eigenlijk niet nodig is) maar ze staan niet in jouw schoenen. Ik kan het alleen maar jammer vinden voor jou, maar ook voor de atleet die net niet mee kon naar Rio omdat jij een plek wist te veroveren. Maar in jouw defense, ik geloof niet dat je dit hebt gepland of met opzet hebt gedaan. Je hebt waarschijnlijk kortsluiting gehad in je hoofd waardoor je dacht dat dit gedrag wel door de beugel kon. Iedereen maakt fouten. Jouw fout wordt alleen door heel Nederland veroordeelt. Ik hoop dat je hulp zoekt (en krijgt) dat je helpt bij het echt aanpakken van je demonen. En dat je je niet te veel laat leiden door de grapjassen die blijkbaar zelf nog nooit een fout (of twee) hebben gemaakt.

Liefs Mandy