Eigenlijk komt deze post & de geweldige oplossing van Nicky van Vlechtin jaren te laat!

Wie mij al langer volgt weet dat ik jarenlang stief/bonusmoeder was van een prachtige meid, Rosanne, die van mij eigenlijk heel weinig met losse haren mocht lopen. Kleine tick geërfd van mijn moeder; ‘losse haren zijn niet netjes’. Dus het arme kind moest van mij altijd ‘iets’ met haar haren. Dat bleef beperkt tot een lage staart, een hoge staart, een schuine staart (see where I’m going with this) of een vlecht. En dan bedoel ik inderdaad de huis-tuin-en-keukenvlecht. We hebben ooit met Youtube zitten klooien en toen kwam er een soort vissengraatvlecht uit maar wel van een vis die al jaren daarvoor was aangespoeld. Goed, you get the picture, het was niet veel.

Inmiddels ben ik weer stief/bonusmoeder (en in mijn hart ook nog steeds van mijn lieve Rosanne en haar grote, stoere broer Douglas overigens) van een stoere, prachtige meid, Frederique (en haar slimme, stoere broer Jan). (Ik vergeef het je als je het niet helemaal meer volgt hoor.) Hoewel zij stukken ouder is dan Rosanne in die tijd, heeft ze hetzelfde te verduren met mij, ik ben nog steeds geen fan van losse haren. Dus toen ik via Instagram de posts van Vlechtin voorbij zag komen wist ik dat ik iets moest doen om ‘vaste’ haren leuker te maken!

Wie of wat is Vlechtin?

Vlechtin is het bedrijf van Nicky Sturm-Jonker, een (veel te knappe) dame uit Middelburg die begon met het geven van workshops vlechten naar aanleiding van de positieve reacties die ze kreeg op de vlechtcreaties in het haar van haar twee meiden én de vragen om dit aan anderen te leren. Ze post dagelijks de meest creatieve, gave vlechten op haar Instagram maar geeft daarnaast dus vlechtcursussen, vlecht haren in voor speciale gelegenheden én heeft net een boek uitgebracht zodat iedereen kan leren vlechten!

2 Girls, 2 Guys and a couple of heads

Sorry, een lugubere kop boven dit stukje maar dit was wel een beetje een opsomming van de avond. Ik sprak namelijk met mijn buurvrouw/vriendin (misschien moet ik het woord ‘buurvriendin’ de wereld in helpen? Niet? oké, dan gewoon vriendin) Jody over vlechten. Haar dochter Saartje is namelijk de grote kleuterliefde van Duncan en naast dat ons bindt, kunnen we het ook nog heel goed vinden. Maar goed, terug naar het gesprek, het ging over vlechten van haren. Bij Duncan niet iets wat ik ambieer (écht lang haar bij jongens heeft, net als losse haren, ook niet mijn voorkeur) maar Frederique wilde wel eens iets anders met haar haren dan mijn bovenstaande repertoire en Jody was ook wel opzoek naar een oplossing voor de losse haren van Saartje. Toen ik de vlechtcursus van Vlechtin ter sprake bracht riep Jody gelijk; “oh en dan kan Marc (haar vriend) ook gelijk meedoen!”. Waarop ik direct bedacht dat Jan dan ook maar mee moest doen en we er een gezellig avondje van zouden kunnen maken! Ik zocht contact met Nicky en legde haar het idee voor en ze reageerde gelijk enthousiast. Naast de cursussen die zij op verschillende locatie geeft, geeft ze ook cursussen op jouw eigen locatie (vanaf 4 personen) dus dat is echt heel handig. We planden een donderdagavond in, ik gooide de koelkast vol met bubbels en hapjes en keek er naar uit.

Op de bewuste donderdagavond was Nicky er ruim op tijd en begon de speciale tafel die ze had meegenomen en de oefenhoofden te installeren. Afhankelijk van de dikte van jouw eigen tafel kan ook die gebruikt worden voor de workshop maar onze tafel was te ‘dik’ zodat de hoofden er niet op konden worden geklemd. Maar Nicky heeft alles in huis om op elke locatie te trainen dus ik hoefde me nergens zorgen over te maken. Jody & Marc waren ook, soort van, op tijd (inside joke) en na een paar slokken bubbels begonnen we aan de eerste vlecht.

Die avond zouden we 4 vlechten gaan leren;

  • invlecht
  • vissengraat
  • opvlecht
  • twist

Nicky legde eerst de basis van een goede vlecht uit; haren goed uitkammen en nog een tip, ze moeten ook niet te glad zijn want dan kan je de haren moeilijker pakken. Het was misschien voor de mannen even wennen om met zo iets ‘vrouwelijks’ bezig te zijn maar toen Nicky overging tot het ‘technische’ gedeelte van het vlechten waren ze allebei geïntrigeerd.

Jan & Marc waren de absolute sterren van de avond. Kwam het omdat zij nog niet konden vlechten? Omdat ze het veel technischer benaderden dan wij? Geen idee maar eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de vlechten die deze twee mannen produceerden echt beter in elkaar zaten dan die van Jody en mij.

Nicky doet de vlechten voor, verteld hoe de vlecht in elkaar zit en legt daarna alle stappen superduidelijk uit. Doordat ze kleine groepen traint, heeft ze voor elke persoon veel persoonlijke aandacht. Wat in mijn geval betekende dat als ik in de war raakte (en dat gebeurde nog al eens), ze me direct weer op de goede weg hielp.

De invlecht

 

De vissengraat

De opvlecht

Alle vlechten hebben wij zelf gemaakt, sommige meerdere keren geoefend en aan het eind van de avond konden we zeggen dat we 4 verschillende vlechttechnieken hebben geleerd in zo’n 2 uurtjes. Echt heel erg fijn. Eigenlijk is deze basisvlechtcursus een must voor elke moeder of vader met een (bonus)dochter. Het is leuk om te doen en gaat die irritante losse haren tegen! 😉

En? Nu elke dag aan de vlecht?

Oh I wish! Naast het feit dat ik niet elke dag een gewillig proefkonijn tot mijn beschikking heb, heb ik nog niet genoeg ‘in het echt’ geoefend. Ik vond persoonlijk de laatste 2 vlechten het makkelijkst en had het meeste moeite met de invlecht en opvlecht. Ik raakte steeds in de war maar oefening baart kunst en door de handige handout die Nicky ons nastuurde moet het zeker wel lukken. Hoe mensen (zoals Nicky) dit in hemelsnaam bij zichzelf kunnen vlechten is mij echt een raadsel. Hoewel Nicky mij verzekerde dat ook dit een kwestie is van veel oefenen. Nu laat ik mijn haar groeien en kan ik eindelijk weer een ‘normale’ vlecht, misschien dat tegen de tijd dat het echt lang is, ik het onder de knie heb.

Jody en Marc hebben al wat meer geoefend en ik zie Saartje steeds vaker met mooie creaties op het schoolplein verschijnen. Ik heb dus besloten dat ik als ik een mooie vlecht wil ‘s ochtends de buurvriendin (oh nee sorry, doe ik het toch 🙂 )of buurman even wakker bel!

Speciale gelegenheid? Laat je vlechten!

Ik weet nu al dat ik boze appjes terug ga krijgen als ik ze vroeg app over mij invlechten dus heb ik ook een goed alternatief; Nicky vlecht dus ook mensen in voor speciale gelegenheden. Dit heb ik al een keer getest op kerstavond, Nicky heef toen een soort Game of Thrones vlecht bij me ingevlochten. Het leuke vond ik dat ze eerst goed vroeg wat ik mooi vond en toen ging kijken wat ook bij me paste. Ze vertelde dat ze het belangrijk vindt dat mensen zich goed bij het kapsel met de vlecht voelen en dat het hun ‘aangezicht’ niet te veel veranderd. Als je namelijk nooit je haar helemaal gevlochten draagt, kan je er best een beetje aan moeten wennen en het een hele andere look geven. Wat ze wilt voorkomen, door goed door te vragen en daar het kapsel op aan te laten sluiten, is dat er een prachtige vlecht in het haar zit maar dat iemand zich te weinig herkent in de spiegel en daar een vervelend gevoel door krijgt. Nicky wil vooral mensen blij maken door haar vlechten. Bij mij is dat ruimschoots gelukt!

 

Kerstavond Game of Thrones-vlecht!

Wie, wat, waar, hoe?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook zo snel mogelijk leren vlechten?

De privé workshops van Nicky kosten €22,50 per persoon en geeft zij bij minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers. Je bent dan ongeveer 2 uur bezig en krijgt 4 vlechten aangeleerd. Er is een basisworkshop en een workshop voor gevorderden. Naast de prive-workshops geeft Nicky regelmatig op verschillende locaties workshops, meer informatie vind je op de Vlechtin website.

Kan je niet meer wachten en wil je direct contact met haar opnemen?

Nicky Sturm – Jonker
[email protected]

Ik wil Nicky hartelijk bedanken voor de zeer leerzame workshop en ik beloof dat ik de creaties via Instastories met jullie zal delen zodra ze goed lukken! 🙂