Zoals jullie in m’n blogs hebben kunnen lezen is voorbereiding erg belangrijk, maar is het nog belangrijker dat je meegaat in de flow van het moment. Ook als je zo stom bent geweest om de geldigheidsdatum van de tickets niet goed dubbel te checken.

Dus de gratis tip die ik alvast meegeef; check altijd dubbel of je tickets nog de juiste geldigheid hebben bij terugreis. Hiermee voorkom je dat je alleen moet reizen. Dat gezegd hebbende; hieronder vind je 10 tips waar je je voordeel mee kan doen als je een (verre) vliegreis wilt gaan maken met je dreumes.

1) Plan de vliegreis zoveel mogelijk ’s nachts
Je hebt de meeste kans dat je dreumes veel slaapt als de vlucht tijdens een nacht is. Veel intercontinentale vluchten vertrekken ’s avonds en zijn daarmee erg geschikt. Ik heb Duncan ’s middags wat langer laten slapen in de auto en zo bedtijd iets opgerekt. Dat heeft zich in ons geval terugbetaald met veel slaapuren. Als je de mogelijkheid hebt tussen een dagvlucht en een avond/nachtvlucht, neem zeker de laatste!

2) Geef bij je boeking een voorkeur voor een bassinetseat aan
In bijna alle vliegtuigen die lange afstanden vliegen hebben ze de ‘bassinets row’.
Dit zijn de rijen in het midden van het vliegtuig tegen de pantry of de wc’s aan waar de mogelijkheid is om een bassinet, een babybedje, aan de muur te hangen.
Je kunt deze nooit definitief reserveren maar als je deze stoelen boekt en het bij het (vroeg) inchecken nog even lief vraagt heb je grote kans om hier te worden geplaatst. Deze bedjes hebben wel een maximale lengte- en kilogrens waar je kindje aan moet voldoen. Sowieso heb je op deze rijen meer ruimte bij je voeten dus sowieso zijn het fijne plekken.

thumb_img_7493_1024

3) Wees voorbereid op elke situatie
Dat betekent dus luiertas-inpakken 2.0! Zorg voor genoeg schone kleding, snacks voor onderweg, flesjes (hierover later meer), luiers, luierdoekjes, luierzakjes, extra spenen, extra lievelingsknuffels, kleine cadeautjes en genoeg water. Vergeet ook niet een extra setje kleren voor jezelf in je handbagage te stoppen want je zal niet de eerste moeder zijn die voor het opstijgen onder de spuug/plas/poep/koffie zit. Een reis van 17 uur onder de poep is toch minder leuk dan in een schoon shirtje.

4) Verdeel de kleding en verzorgingsspullen voor je kindje over jullie koffers
Mocht er dan één koffer kwijtraken heb je altijd genoeg spullen bij je om de eerste dagen door te komen. Natuurlijk kun je wel veel spullen op je bestemming kopen maar als je niet wil dat je kind vijf dagen in een fluoriderend shirtje en broekje met I love Bali/Mexico/Cuba moet lopen doe je dus alles door twee; luiers, voeding, kleding enz! In ons geval betekende het dat, doordat Ken’s koffer achterbleef, ik de eerste week in twee jurkjes en één shirtje/shortje-combi heb doorgebracht.

5) Neusspray!
De beste tip die ik gehad heb is, neusspray sprayen. Kijk, ik ben geen fan van langdurig gebruik van neusspray i.v.m. het snel verslaafd eraan kunnen raken maar twee pufjes voor het vliegen durfde ik nog aan. Het helpt namelijk enorm bij het zogenaamde klaren van de oren. Omdat kindjes dat niet kennen weten ze niet goed wat ze moeten doen, doet het pijn en beginnen ze te huilen. Wij hebben gesprayd ongeveer een half uur voordat we konden boarden en toen we net in het vliegtuig zaten. Ik had de neusspray in een vakje van de Tula waardoor ik er niet naar hoefde te zoeken. Ik had ook na de douane voor het boarden warm water in het flesje gedaan en melkpoeder in de aanslag. Tijdens het opstijgen geef je dan de borst of een flesje en het slikken helpt ook bij het klaren van de oren.

6) Koop/huur/leen een draagzak
Ik wilde niet m’n hele kinderwagen of buggy meeslepen omdat ze er vaak niet erg zachtzinnig mee omgaan en ik geen zin had in het gesleur. Tijdens de tussenstop op Dubai hebben ze overal complimentary strollers klaar staan dus daar was ik al gecoverd. Helaas biedt Schiphol dit nog niet aan dus toen hebben we besloten om een draagzak te kopen. Duncan hangt er namelijk heel graag in en op vakantie leek dit sowieso heel handig. De Tula die ik via Dragenenzo heb besteld is echt de lifesaver van de reis gebleken. Het is een ergonomische drager die ook nog eens het gewicht van je kindje heel goed verdeelt. Duncan hing er heerlijk in, dicht tegen me aan en valt negen van de tien keer in slaap. Tijdens het vliegen hield ik de Tula aan en hing/zat hij op m’n schoot in dezelfde houding. Ik heb hem wel ook in de bassinets gelegd en op m’n schoot gehouden maar de lange periodes slapend waren in de Tula.

thumb_img_7476_1024

7) Check of er op je bestemming organisaties zijn die babyspullen verhuren
Ik heb nogal een hekel aan sjouwen met veel spullen en ben inmiddels redelijk bedreven in light packing. Vergeet dat maar als je met een baby of kind reist.
Toen ik de site BaliBaby had gevonden, bleek dat je daar tegen heel redelijke prijzen allerlei spullen kon huren. Denk aan buggy’s, bedjes, speelgoed, sterilisators, transfers met autostoeltjes, noem het maar op. Ik besloot een buggy en wat andere spulletjes te huren en deze stonden netjes voor me klaar in het hotel toen ik aankwam. De eigenaresse van BaliBaby is de Australische Helena die heel vriendelijk is en je met raad en daad bijstaat.

Buggy en speelgoed via Bali Baby

8) Maak goodiebags voor je medepassagiers
In de categorie ‘beter goed gejat dat slecht bedacht’, de goodiebags.
Toen ik dit voorbij zag komen op Facebook vond ik het briljant. Ik weet namelijk nog dat ik bij heel veel lange vluchten altijd dacht; ‘ah nee he, toch geen baby naast/achter/voor me’. Ik weet het, extreem hypocriet! Stel je voor dat er een leuk pakketje voor je ligt met een briefje uit naam van de baby/dreumes met chocolade, snoepjes en oordopjes. Dan ben je toch instant al minder geïrriteerd als zo’n kindje even begint te huilen bij het opstijgen? Ik heb een avond gewijd aan het maken van de zakjes maar door alle stress en het alleen reizen heb ik ze niet meer kunnen neerleggen. Ik heb de eerste week in Bali dus geen gebrek gehad aan chocolade 😉

9) Drink een wijntje
Ik weet dat Doutzen en de volledige Victoria’s Angels crew ons aanraadt om vooral geen alcohol te drinken maar juist liters water weg te klokken tijdens een vlucht. Sorry, maar ik ben geen topmodel en kon dat wijntje goed gebruiken om even wat te ontspannen. Vond ik het lekker smaken? Niet echt, maar het hielp wel met inslapen met een dreumes op m’n schoot en een pinnige Duitse naast me.

10) Relax!
Dit is misschien een beetje dubbel want vliegen met een dreumes klinkt bij voorbaat al iets om een halve paniekaanval van te krijgen. Maar als jij rustig bent/blijft is je kindje dat ook. Hij of zij voelt heel goed aan wanneer jouw stresslevel thought the roof gaat en doet dan gewoon lekker mee. Als er even gehuild wordt, dat stopt vanzelf. Je hebt goodiebags neergelegd dus de mensen om je heen zijn te druk met hun chocolade of hebben hun oordopjes al in.
Blijkt je kindje er eentje dat blijft huilen? Weet dan dat dit ook stopt, je kindje wordt vanzelf moe. Neem nog een wijntje en boeiend! Voor je het weet is de vlucht voorbij en zie je die mensen nooit meer.

thumb_img_7516_1024

En zie je een struggelende moeder met kindje alleen reizen? Vraag haar of ze hulp nodig heeft. Dit wordt erg gewaardeerd en herstelt haar geloof in de mensheid.

Geloof me; als ik het kan, kan jij het ook.

Succes!