In de categorie ‘dingen die ik nooit dacht nog eens te doen’, een roadtrip naar Italië met een peuter van nog geen twee. Oké, hij wordt binnen een maand twee maar officieel gezien is hij nog maar 1. (Dat hij eruit ziet en praat als een kind van drie laat ik even achter wegen.) Toen Duncan er nog niet was kon je me niet blijer maken met een zonvakantie, 10 kilo boeken en een strandbedje. Ik kom van niets zo tot rust dan op een vliegtuig stappen naar een zonnige bestemming waarbij mijn grootste doel is zoveel mogelijk boeken lezen. But that was then, this is now. Met een peuter van bijna 2 kan je 10 kilo boeken uitlezen wel op je, niet meer zo strakke, buik schrijven. Of je moet het ’s nachts doen misschien. Wat ook weer de sfeer niet ten goede komt. De verwachtingen worden dus bijgesteld.

K. vraagt zo’n drie weken geleden of ik zin heb om nog een weekje weg te gaan met z’n drietjes. En of ik het dan zie zitten om een roadtripje ergens naar toe te doen. Inwendig hink ik direct op twee gedachten; 1; aaaah lekker een weekje weg! En 2; auto-vakantie????Say what?!) Maar call me crazy, ik besloot me er maar aan over te geven. Toen kwam de vraag welke bestemming het moest worden. Ik ben misschien een schijterd maar Frankrijk vind ik op dit moment wat spannend, Duitsland trekt me niet (ik hoor al heel de zomer Duits) en de kant van Kroatië trekt me niet qua eten. Het werd dus Italië. Afgezien van een stedentrip met een ex naar Venetië was ik nog niet in Italië geweest. Maar goed ik houd van Italiaans eten, ze hebben zon en had ik het Italiaanse eten al genoemd?

Zo gezegd, zo gedaan. We zijn vorige week dinsdagnacht vertrokken vanuit Wissenkerke en ik tik deze blog in het zonnetje aan het zwembad van ons heerlijke hotel pal aan het Lago Maggiore! Natuurlijk zijn we goed voorbereid vertrokken en op deze Mommy Monday deel ik graag 5 tips voor een roadtrip met een kleine dicator, uuuhm ik bedoel peuter! Mocht de vakantie er voor jou al op zitten dan kan je deze tips misschien gebruiken voor je trip van volgend jaar. Heb je nog een vakantie voor de boeg? Lucky you!

Tip 1: Rijd zoveel mogelijk ’s nachts!
Heb je veel uren te ‘killen’ in de auto? Wij moesten zo’n 10,5 uur rijden met een monster dat zelf sinds 2 weken de autostoel kon openen. Heel fijn, NOT! De eerste keer reed ik van het kinderdagverblijf naar huis met 90 kilometer per uur en klom hij ineens op de hoedenplank! Ik schrok me een hoedje en kon ook nergens stoppen. Waar zijn die freakin’ vluchtstroken als je ze nodig hebt? Maar goed, back to the story. We besloten dat 10 uur in een auto nou niet echt een dolle boel is voor een peuter (en nee, meerijden op de hoedenplank was geen optie) dus besloten we zo veel mogelijk tijdens de nacht te rijden. Zo hadden we er al ruim 800 kilometer op zitten toen hij wakker werd en konden we na een korte plasstop de laatste 2 uur zonder problemen doorrijden. Zorg trouwens voor genoeg kleingeld en een creditcard op de pak, handig voor de tolwegen, zo rijd je in 1 keer door!

IMG_5919

Tip 2: Koop de Action/Kruidvat/Wibra/Intertoys leeg
Nee, ik heb het dan niet over grote, over-de-top cadeaus! Ik kocht voor 15 euro bij de Kruidvat een heleboel leuke kleine cadeautjes, een boekje, speelgoedpoppetjes, flikkerende lichtdingetjes. Genoeg om hem even af te leiden van de autorit of hem rustig te houden tot zijn pasta kwam. Nieuw speelgoed is altijd leuk!

IMG_6113
Tip 3: Een handig tasje met alle essentials die je nodig hebt als je er op uit gaat.
Wij hebben hier een hotel met logies ontbijt dus gaan voor de lunch en het diner vaak de hort op. Ik had echt geen zin om heel de luiertas mee te slepen dus maakte ik een tasje met daarin spulletjes voor noodgevallen. Zijn schortslab (zo wat het allerbelangrijkste), luiers, natte doekjes, wegwerpwashandjes van de Etos (koop ze in bulk in!) en wat van die magische speelgoedjes! Met de bakken pasta (z’n lievelingseten) die Duncan hier weg kaant heb ik op de harde manier geleerd dat zijn slab overal mee naar toe moet. Na de eerste avond (zonder slab) stond ik vloekend bolognesesaus uit zijn nieuwe Mini Rodini shirtje te poetsen met een tube ‘vakantie wasje’. Ook onmisbaar trouwens!

IMG_6156

Tip 4: Go with the flow
Ik zit een beetje tussen de ‘vaste-regelmaat-en-een-kind-slaapt-altijd-in-z’n-eigen-bed’-moeder en een ‘ah-joh,-komt-goed,-hij-slaapt-wel-als-hij-moe-is’-moeder in. Wat betekent dat ik zoveel mogelijk zijn ritme aan houd maar nog geen rode vlekken in m’n nek krijg als hij een half uur later gaat slapen of dat hij in de buggy in slaap valt. De buggy met speciale extra platte slaapsstand bleek ook hier een godsgeschenk. We gingen vrijdag naar Milaan en na te hebben gewinkeld, wat te hebben bezichtigd en een rondje te hebben gelopen, viel Duncan in slaap en hebben wij heerlijk op een terrasje onder het genot van een wijntje kunnen eten. Wat nou stress met een peuter?

IMG_6092

Tip 5: Geniet van alles wat je hebt
Kijk, deze universele tip zou je eigenlijk elke dag moeten eren. Maar laten we eerlijk zijn, op die druilerige dinsdag terwijl je net een uitbrander van je baas hebt gehad, je ongesteldheid net is begonnen en manlief bij thuiskomst niet kan raden dat hij beter niet te hard moet ademen, lukt dat niet altijd. Ik had me vooraf voorgenomen om niet te veel stil te staan bij wat er niet kon. 10 kilo boeken uitlezen, extra lang op het strand liggen om lekker bruin te worden en tot diep in de nacht cocktails drinken en daarna het hele hotel wakker houden. Maar ik focus me al vanaf het moment dat we in de auto stapte op alles wat we wel hadden. Telefoons waarvan na de grens de dataroaming af gingen waardoor er minder stoorzenders waren, het schoolreisje-gevoel, het zonnetje, lekker eten, 24 uur per dag met de liefste mensen doorbrengen en even geen werk. Kortom, het leven is hier heerlijk en ik wil niet meer naar huis.

IMG_6190

Zie jij het zitten, een roadtrip met een peuter? Of stap jij liever in het vliegtuig naar een verre bestemming?