Er staan momenteel drie goede voornemens op mijn lijstje die wat dieper zijn dan alleen maar ‘afvallen’, ‘creatief bezig zijn’ en ‘gitaar leren spelen’. Ik wil namelijk mezelf wat beter leren kennen. Dat klinkt heel zweverig, maar net als zoveel mensen ben ik op zo’n punt beland dat ik mezelf vragen stel als ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘hoe ben ik het meest gelukkig?’ Om het iets concreter te maken heb ik doelen gesteld. Doelen waar ik hopelijk in 2016 mee aan de slag ga. Of anders gezegd: waar ik mee aan de slag ga en waardoor ik hopelijk wat meer antwoorden krijg en dichter bij mezelf kom.

  1. Mezelf leren kennen en hierdoor wat meer in balans komen.
  2. Minder stressen en meer loslaten.
  3. Me minder aantrekken van anderen en meer naar mezelf luisteren.

Kortom: iets meer ‘go with the flow’ en mijn hart volgen. De afgelopen tijd was enorm druk met veel stressmomenten, slapeloze nachten en te weinig tijd voor mezelf. En toch ging alles door. Het huishouden, mijn bedrijf, de zorg voor mijn kindje, een verhuizing, mijn relatie met mijn partner, de sociale activiteiten. Ik racete en racete tot ik op een gegeven moment het punt had bereikt dat ik moest zeggen tegen mezelf dat het zo niet langer ging. Ik ben behoorlijk streng voor mezelf en heb altijd wel wat aan te merken op mijn eigen doen en laten. De lat wordt steeds hoger gelegd, zelfs als ik al voldoende voor elkaar krijg op een dag. Maar waarom ben ik lief voor de mensen om me heen maar denk ik zo weinig aan mezelf?

Uit een onderzoek van Daily Mail kwam naar voren dat de meeste vrouwen wel iets aan te merken hebben op zichzelf. Maar liefst 2000 vrouwen werden er naar gevraagd en de uitkomst was best schokkend: de gemiddelde vrouw heeft zo’n acht keer kritiek op zichzelf. Per dag! Maar waarom vind ik dit eigenlijk schokkend? Als ik kijk naar mijn eigen dagen en gedachten, is dat niet veel anders. We kunnen zeuren, we kunnen klagen. En dan vooral over onszelf. Gewicht, ontevredenheid over het uiterlijk en het afwijzen van complimentjes zijn daarvoor het vaakst de reden. En ja, daar ben ik toch ook wel een kei in. Afvallen staat ook niet voor niets in mijn lijstje van goede voornemens. Als we nog eens verder gaan kijken zien we ook dingen als rommelig haar, twijfelen over ons werk, bepaalde kledingkeuzes en het vinden van een perfecte balans tussen hun privéleven en werk op de lijst der onzekerheden. Is het toeval als ik zeg dat ‘bezoekje aan de kapper’ en ‘mijn kledingkast uitmesten’ ook op mijn 2016-lijst te vinden zijn? Het vinden van een juiste balans stond in 2015 op mijn lijst van voornemens en daar moet ik in 2016 verder mee aan de slag. Wat dat betreft ben ik lekker cliché en val ik onder de gemiddelde vrouw. Toch wil ik daar mee aan de slag. Het is namelijk helemaal niet nodig om gemiddeld acht keer commentaar te leveren op onszelf. Daar worden we echt niet gelukkiger van. Ik in ieder geval niet. Liever vertel ik mezelf dat de dag goed was, belicht ik de dingen die allemaal goed zijn gegaan en kijk ik vol trots naar de punten die wél zijn afgevinkt op de to-do lijst. En dus vul ik twee punten aan op bovenstaande lijst.

  1. Liever zijn voor mezelf
  2. Iedere dag drie dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben en één ding waarom ik trots ben op mezelf.

Op een positief 2016!

Bron afbeelding: Makezine.