Ik zag vandaag dit filmpje voorbij komen op Facebook, het inspireerde me.

Het liet me enorm nadenken over wat liefde voor mij nu eigenlijk betekent. En vooral wat het in de toekomst voor mij zou moeten zijn. Ik kan me namelijk wel vinden in een groot gedeelte van het verhaal van Prince Ea.

Ik herken mezelf in dat verkeerde beeld van “liefde”. Het beeld van een meeslepende liefde die vaak meer pijn doet dan dat zij zorgt voor geluk, gelijkwaardigheid en gevoel van veiligheid. Het gevoel er altijd voor te moeten ‘werken’, dat het nooit genoeg is en ook ergens altijd dat knagende gevoel dat het misschien ook wel anders kan. In het verleden heb ik dit genoeg meegemaakt.

Het is ook niet gek dat we een wat vertekend beeld hebben van de liefde. Kijk even naar hoe ‘liefde’ wordt uitgebeeld in films, hoe erover wordt gezongen in bijna elk nummer en hoe het wordt beschreven in romans.

Danny & Sandy uit Grease, Sandy mocht geen tutje meer zijn (waar hij overigens wel op gevallen was) en moest meer leer & make-up dragen en Danny moest minder leer dragen en meer met zijn neus in de boeken. Les; wees vooral niet jezelf want dat is niet genoeg.

Bruno Mars, Grenade  Mensen, hij zingt over een meisje dat niks geeft maar alles neemt en hij wilt een granaat voor haar opvangen. 1; dat kan niet, 2; dat doet pijn. En 3; zij is dat dus helemaal niet waard! Oh ja, en hij had het kunnen weten, want ze had haar ogen open tijdens hun kus. Tja, dan weet je het wel hé ;-).

Ariel de kleine Zeemeermin (ja, Disney doet regelmatig een duit in het zakje) miste iets daar diep in de zee (*zingt nu ‘diep in de zee, diep in de zee’*) en komt erachter dat wat ze mist eigenlijk Prins Erik is. Maar ja, Prins Erik is natuurlijk niet geïnteresseerd in een vrouw die ook nog half haring is, dus moet zij haar stem (doe het niet Ariel!) opgeven aan Ursula om benen te krijgen om zo happily ever after te kunnen leven. Les: vertrouw nooit een dikke heks in leren jurkjes. En cijfer een groot gedeelte van jezelf weg zodat je wel aantrekkelijk wordt voor een man.

In Frozen gaat het al beter en is Elsa een zelfstandige vrouw (eindelijk Disney!) die niemand nodig heeft en heel goed voor zichzelf kan zorgen. Wel een beetje jammer dat ze ook direct de prinses met het koude hart is, die helemaal alleen woont in een ijspaleis en iedereen buitensluit. Wat gaat er hier fout? 🙂

Wat is liefde dan wel?
Na mijn burn out ben ik aan de slag gegaan met mezelf. Ik volgde intensieve sessies bij Caroline, werkte een heleboek shit door en begon mezelf eindelijk te ‘zien’. Ik begon mezelf op waarde te schatten en van mezelf te houden. En daarin ligt het magische recept. Als je genoeg van jezelf houdt, heb je niemand anders nodig om te bevestigen dat jij het waard bent om liefde te ontvangen. Je ontleent geen waardeoordeel over jezelf van een ander waardoor je de ander ook minder ‘nodig’ hebt. Natuurlijk voelt het goed om ‘met iemand te zijn’ maar het is geen noodzaak. Iemand is een toevoeging tot iets dat al goed is, in plaats van een aanvulling op iets dat je nog nodig hebt.

Ik heb vaak genoeg gehoord dat mijn ‘kijk’ op de liefde onrealistisch was. Dat, waar ik naar verlangde, niet bestond en mijn verwachtingen nooit zouden worden gehaald. Ik weiger dit te geloven. Ik kies ervoor te  geloven dat het wel bestaat. Een soort natuurlijke kalmte, een rotsvast vertrouwen dat het klopt. Dat de belangrijkste normen en waarden hetzelfde zijn (klinkt lekker a-sexy maar o zo belangrijk) en in de basis de klik zo goed is, dat je gewoon bij elkaar hoort. Dat je jezelf niet mooier of beter hoeft voor te doen, omdat het genoeg is wie je écht bent. Dat je niks wilt veranderen omdat je de ander accepteert voor wie hij/zij is, en dat dat helemaal goed is. Omdat er niets te verbeteren valt. Het is durven leunen zonder dat dit niet veilig voelt en het kunnen ondersteunen zonder dat het ‘redden’ is. Dat het in balans is.

Ik hoop dat het bestaat, ik hoop dat ik het mag meemaken. Hoewel ik wel hoop dat er ergens een vleugje grootse verliefdheid bij te vinden is, want laten we eerlijk zijn, dat is toch ook een heerlijk gevoel.

Liefs Mandy